Wat is een stoomoven?

Een standaard oven gebruikt warmte om gerechten te garen. Een stoomoven gebruikt de warmte die in de oven wordt gegenereerd om water om te zetten in stoom. Deze stoom zorgt voor de bereiding van je gerechten. Binnen de categorie stoomovens heb je twee opties, hogedrukovens en drukloze ovens. Hoge druk stoomovens worden gebruikt door professionele koks, drukloze ovens door de thuiskoks. Je hebt binnen de categorie drukloze ovens de keuze uit solo stoomovens en combi stoomovens.

Hoe werkt een stoomoven?

Drukloze stoomovens zijn verkrijgbaar als oven met stoomfunctie en stoomovens. Ovens met stoomfunctie brengen alleen aan het begin van het proces stoom toe. Vervolgens werkt de ovens als een standaard oven. Hierdoor krijgen je gerecht een knapperig korstje van buiten en zijn ze zacht van binnen.

Stoomovens maken het hele bakproces gebruik van stoom. Hierdoor zijn deze ovens ideaal om groentes, vis maar ook pasta’s klaar te maken. Alles wat je normaal in een pan zou koken kan je nu klaarmaken met je stoomoven. Hierdoor heb je geen kookplaat meer nodig.

Behoud meer vitamine

Door gerechten klaar te maken in een stoomoven blijven er meer vitamines en mineralen in je voeding behouden. Groenten kook je op een kookplaat in grote hoeveelheid water. Dit heeft als gevolg dat de vitaminen langzamerhand verdwijnen. Door je groenten te stomen voorkom je de afbraak van de vitaminen. Ditzelfde geldt voor het bereiden van vis en vlees. Hierin zitten verschillende mineralen en eiwitten die tijdens het bakken worden afgebroken. Ook hier geldt dat deze afbraak niet plaatsvindt bij het koken met stoom. Ook eiwitten die verhit worden boven de 100 graden zullen afbreken tijdens het bakken. Dit is niet het geval wanneer je kookt met stoom omdat je gerechten gaart rond de 80 graden.

Waar let je op bij het kopen van een stoomoven?

Bij het kopen van een stoomoven zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Een stoomoven plaats je niet zomaar in een oven omdat je te maken hebt met een waterreservoir. Het hangt er natuurlijk wel vanaf voor welke soort stoomoven je kiest. Je hebt de keuze uit een stoomoven die voorzien is van een reservoir, of een stoomoven die direct wordt aangesloten op de waterleiding.

Stoomoven of gewone oven?

Het zoeken naar een geschikte oven kan erg lastig zijn omdat de keuze groot is. Wanneer je zoekt naar een manier om lekker, makkelijk, maar vooral ook gezond te koken is de stoomoven een echte aanrader. De afbraak van de vitaminen en mineralen is veel minder in vergelijking met koken op een kookplaat. Heb je niet de mogelijkheid om de stoomoven op een waterleiding aan te sluiten of wil je niet het waterreservoir bijvullen? Bekijk dan ons assortiment solo ovens.

Advies nodig?

Voor persoonlijk advies of vragen bel met 0226-355305 of stuur een e-mail naar onze klantenservice.

© 2023 Inbouw.nl