Half geïntegreerde vaatwasser of volledig geïntegreerde vaatwasser?
Het verschil tussen deze twee soorten inbouw vaatwassers is de zichtbaarheid van het bedieningspaneel. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de bovenrand, zodat het apparaat volledig schuilgaat achter het voorblad van je keukenmeubel. Dit oogt bijzonder netjes, maar heeft als nadeel dat je de deur moet openen om de vaatwasser te bedienen. Bij een half geïntegreerde vaatwasser blijft het bedieningspaneel zichtbaar boven het decoratieve voorblad van je keukenmeubel. Zo kun je instellingen maken en aanpassen terwijl de deur van de vaatwasser dicht is. Het geeft ook direct zicht op het digitale display of lcd schermpje tijdens de vaatwascyclus. Om de resttijd en andere indicatoren af te lezen hoef je maar even de keuken in te kijken.
Half geïntegreerd betekent zeker niet dat de helft van de vaatwasser te zien is in je keuken. Bij de meeste modellen heeft het bedieningspaneel een standaard hoogte van slechts 12 cm. Vandaar dat de benaming ‘vaatwasser met paneel’ steeds vaker wordt gebruikt voor dit type inbouw vaatwassers. De aansluiting tussen het bedieningspaneel en het decoratieve voorblad is zo goed als naadloos.
Hoe bepaal ik de juiste maat?
De juiste maat inbouw vaatwasser uitkiezen is niet moeilijk, maar vereist wel wat aandacht en logica. Allereerst moet je de ruimte opmeten waarin je het apparaat wilt plaatsen. Met behulp van een rolmaat meet je makkelijk de breedte, diepte en hoogte van de nis (opening) van je keukenmeubel.
De meest gangbare breedte voor inbouw vaatwassers is 60 cm (600 mm). Maar er worden ook aardig wat smallere vaatwassers van 45 cm en diverse bredere modellen van 90 cm geproduceerd. Zodra je weet hoe breed de nis van je meubel is, weet je ook naar welke breedte vaatwasser je moet uitkijken. We bieden je een handige filter om het aanbod aan half geïntegreerde vaatwassers te verfijnen op basis van de breedte.
De diepte van een inbouw vaatwasser zal waarschijnlijk geen probleem vormen in je keuken. Reeds bij een nisdiepte van 55 cm (550 mm) passen de meeste modellen comfortabel. Achter het apparaat is er dan ook nog voldoende vrije ruimte voor de slangen. In ons assortiment zit ook een aantal vaatwassers die een diepere nis nodig hebben. Gebruik de filter voor ‘minimale nisdiepte’ om alleen modellen te zien die in jouw keukenmeubel passen.
De standaard hoogte van inbouw vaatwassers met paneel is 80 tot 85 cm. Bij de meeste modellen kun je de hoogte een aantal centimeters verstellen door de pootjes uit te draaien. Als de nishoogte van je keukenmeubel ergens tussen 82 en 88 cm ligt, kun je in principe elke vaatwasser met standaard hoogte inbouwen. De hoogte van de nis meet je vanaf de vloer tot de onderkant van het keukenblad. Wil je graag een hoge vaatwasser oftewel XXL-vaatwasser, dan moet je wat extra aandacht besteden aan de hoogte van het apparaat, de hoogte van je nis en de hoogte van het voorblad van je keukenmeubel.
Hoeveel couverts heb ik nodig?
De capaciteit van een vaatwasser wordt vanouds aangegeven in couverts, het eetgerei voor één persoon voor één maaltijd (dinerbord, soepkom, bestek en glas). Hoewel er nu veel meer dan eetgerei in een vaatwasser gaat, blijft het aantal couverts een goede manier om het volume van verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Een standaardformaat vaatwasser met een breedte van 60 cm en een hoogte van circa 80 cm biedt doorgaans 12, 13 of 14 couverts.
Voor een huishouden van 4 personen is een capaciteit van 12 couverts vaak al ruim voldoende. De vaatwasser zal waarschijnlijk alleen op hoogtijdagen helemaal vol zitten. Als je een groter gezin hebt, vaak gasten over de vloer krijgt of geregeld meergangen diners bereid, kun je beter een vaatwasser met een capaciteit van 13, 14 of 15 couverts aanschaffen. Voor eenpersoonshuishoudens en kleine gezinnen (2 of 3 personen) is een smalle vaatwasser met een capaciteit van 9 of 10 couverts de voordeligste optie. Maar, omdat je gaat inbouwen is de keuze voor het aantal couverts ook afhankelijk van de afmeting van de nis van je keukenmeubel.
Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser?
Behalve de maat en de capaciteit zijn er nog andere specificaties waarop half geïntegreerde vaatwassers van elkaar kunnen verschillen.
Indeling: In een standaardformaat vaatwasser vind je altijd twee uitschuifbare korven (bovenkorf en onderkorf). Sommige modellen hebben ook een aparte uitschuifbare korf voor het bestek. De flexibiliteit (Vario) van de korven verschilt per model. Zo kunnen ze voorzien zijn van neerklapbare bordenhouders, opklapbare etagères en speciale SoftGrip en SoftSpikes houders voor verschillende soorten glazen. Met een in hoogte verstelbare bovenkorf maak je in de onderkorf ruimte voor grote pannen en pizzaborden.
Programma’s: Elke vaatwasser biedt meerdere programma’s die je meestal met één druk op de knop instelt. Het apparaat regelt dan zelf de temperatuur en de duur van de was- en droogcyclus. Op de geavanceerdere modellen vind je naast standaard programma’s (dagelijks, intensief, eco, kort en auto) ook speciale programma’s voor delicaat glaswerk, babyflesjes, antibacteriële reiniging en extra droge vaat.
Sensoren: Een sensor die de belading meet is haast standaard. Het programma, waterverbruik en energieverbruik worden zo afgestemd op de hoeveelheid vaat. Geavanceerdere modellen vaatwassers zijn ook voorzien van een AquaSensor die meet hoe vuil je vaat is.
Bedieningspaneel: Elektronische tiptoetsen zijn prettiger voor het programmeren en met een wat groter digitaal display heb je een beter zicht op de instellingen en de resttijd. Omdat het bedieningspaneel het enige zichtbare deel van de vaatwasser is, mag je er ook op letten dat de kleur en het design goed passen bij de rest van je keukenapparatuur.
Geluidsniveau: Een gemiddelde vaatwasser produceert 44 tot 48 decibel (dB) geluid tijdens de spoel en droogcyclus. Als je een open keuken hebt of je slaapkamer vlak naast de keuken zit, kun je iets meer uitgeven aan een stille vaatwasser Deze modellen zijn uitgerust met een motor zonder koolborstels en speciale behuizing. Ze produceren 43 dB of minder.
Energieverbruik: Een vaatwasser gebruikt energie om het water te verwarmen. De meeste hedendaagse vaatwassers zitten in de energieklasse A, A+, A++ en A+++, waarbij elk plusje aangeeft dat het apparaat 10 procent zuiniger is dan de A klasse. Met een A+++ vaatwasser ben je dus circa 20 procent minder kwijt aan elektriciteit dan met een A+ model.
Waterverbruik: Een zeer zuinige vaatwasser met een standaard afmeting (60 cm breed en 80 cm hoog) verbruikt bij een regulier programma ongeveer 6 liter water. Een minder zuinig model heeft ongeveer 16 liter water nodig om je vaat schoon te krijgen.
Bij het uitkiezen van een nieuwe vaatwasser met paneel mag je ook letten op de maximale Voorprogrameringstijd (Uitgestelde Start) en de aanwezigheid van Resttijdindicatie, DoseerAssistent (voor vaatwastabletten), Afwasmiddelherkenning, Soft-Close deurtechniek, Binnenverlichting, Waterbeveiliging en Waterontharder.
De perfecte vaatwasser met paneel kopen
De ideale vaatwasser voor jouw keuken zit zeker binnen ons assortiment. Met een scala aan filters kun je het aanbod eenvoudig verfijnen op afmeting, capaciteit, geluidsniveau en andere essentiële kenmerken. Je kunt ook filteren op basis van je budget. Voor advies of vragen over half geïntegreerde vaatwassers staat de klantenservice volledig tot je dienst. We helpen je graag een model kiezen die perfect bij je keuken en huishouden past.
Klantenservice
Producten
Inbouw.nl
Advies nodig?
Voor persoonlijk advies of vragen bel met 0226-355305 of stuur een e-mail naar onze klantenservice.