Terug | Home

Inbouwunit afzuigkap

Ben je op zoek naar een afzuigkap? Afzuigkappen voeren kookdampen af en filteren de fijnstof die tijdens het koken vrijkomt. Een afzuigkap is dan ook een onmisbaar element in de keuken. Maar wat voor soort afzuigkappen zijn er eigenlijk?

Inbouwunit afzuigkap of plafondunit?

Afzuigkappen zijn er in verschillende vormen en maten. De meeste mensen kennen wel de klassieke wandschouw afzuigkap. Als je op zoek bent naar een inbouw afzuigkap loont het om ook even te kijken naar een plafondunit. Deze moderne afzuigkap heeft zijn eigen specificaties en is geschikt voor grotere of kleinere keukens. Lees hieronder welk type afzuigkap het meest geschikt is voor jouw keuken!

Inbouw afzuigkap

Een inbouw afzuigkap is bij uitstek geschikt voor kleine keukens. Inbouw afzuigkappen worden gemonteerd in een schouw of (zelfgebouwd) keukenkastje. Hierdoor wordt de afzuigkap in zijn geheel weggewerkt en komt de stijl van jouw keuken goed naar voren. Inbouw afzuigkappen zijn 60 tot 90 centimeter breed. Een inbouw afzuigkap moet recht boven het kookgedeelte worden geplaatst om zo efficiënt mogelijk dampen en geurtjes de keuken uit te krijgen.

Plafondunit

Net zoals een inbouw afzuigkap, is een plafondunit helemaal weggewerkt in de stijl van jouw keuken. Dit type afzuigkap wordt in het plafond gemonteerd. Een plafondunit is heel geschikt voor kleine keukens of als je jouw open keuken zo ruim mogelijk wilt laten ogen.

Welke soort afzuigsystemen zijn er?

Om de luchtkwaliteit in jouw keuken optimaal te houden, werken afzuigkappen met verschillende systemen om lucht af te voeren. Afhankelijk van jouw keuken en woonsituatie (appartement, vrijstaand huis) is er altijd wel een afzuigsysteem te vinden die hier precies bijpast.

Luchtafvoer naar buiten

Een afzuigsysteem met luchtafvoer naar buiten is verreweg het meest bekend. Dit type afzuigsysteem werkt met een motor en kan niet op een centraal afzuigsysteem worden aangesloten. Via een buis richting het plafond blaast een luchtafvoer afzuigsysteem kookgeurtjes en dampen zo naar buiten. Een luchtafvoer naar buiten is daarnaast een veelzijdig systeem. Zo kunnen de dampen ook via de kruipruimte (indien aanwezig in de woning) naar buiten worden afgevoerd. Een luchtafvoer naar buiten vind je in een ruim assortiment aan afzuigkappen: inbouwmodellen, eiland afzuigkappen, wand afzuigkappen enzovoorts.

Recirculatie afzuigsysteem

Is er in jouw woning geen optie voor een luchtafvoer naar buiten? Overweeg dan een afzuigkap met een recirculatie afzuigsysteem. Door middel van een filter worden kookgeurtjes en dampen omgezet in schone lucht en terug jouw keuken ingeblazen. Een recirculatie afzuigsysteem is geschikt voor iedere soort keuken en woonsituatie.

Centraal afzuigsysteem

Woon je in een appartement? Sluit jouw motorloze afzuigkap dan aan op het centrale afzuigsysteem van het complex waarin je woont. Een centraal afzuigsysteem wordt meestal voor enkele ruimtes in jouw woning gemonteerd. Dat wil zeggen dat je naast de keuken, ook een frisse badkamer en toilet kunt realiseren! Afzuigkappen met een centraal afzuigsysteem kun je niet instellen op afzuigcapaciteit maar zijn daarentegen wel goedkoop en stil.

Wat is de ideale afmeting voor een afzuigkap?

Een grote afzuigkap wil niet zeggen dat de afzuigcapaciteit ook groter is. Het is bij de aanschaf van een afzuigkap dan ook verstandig om de afmetingen van de kookplaat aan te houden. Een afzuigkap die even breed is als de kookplaat, of misschien zelfs net iets breder, kan in jouw keuken alle geurtjes het beste afvoeren. Een iets bredere afzuigkap kan tevens de kookdampen optimaal tegenhouden. Let op: houd er bij het vaststellen van de breedte van de inbouw afzuigkap rekening mee dat de afzuigkap nog wel in de schouw of het keukenkastje past!

Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

Voordat je een afzuigkap koopt, is het handig om met enkele zaken rekening te houden. In dit lijstje vind je enkele aandachtspuntjes:

Afzuigcapaciteit. De afzuigcapaciteit wordt gemeten in kubieke meter. Om kookgeurtjes en dampen succesvol af te voeren is een capaciteit van 300 m3 per uur voldoende. De ideale afzuigcapaciteit hangt uiteindelijk af van de grootte van jouw keuken. Ook speelt mee of je een open of gesloten keuken hebt en of je kookt op gas, op een keramische kookplaat of op inductie.

Afstand. Om jouw keuken zo fris en geurloos mogelijk te houden, dien je de afzuigkap op gepaste afstand van de kookplaat te laten monteren. Als je op gas kookt moet je er rekening mee houden dat er geen brand kan ontstaan. Plaats de inbouw afzuigkap op minimaal 65 centimeter van het fornuis en je zit goed. Kook je op inductie of op een keramische kookplaat? Dan volstaat een afstand van 55 centimeter. Let op: laat niet meer dan 80 centimeter tussen de kookplaat en de inbouw afzuigkap om een ideale afzuigcapaciteit te realiseren!

Geluidsniveau. Het geluid dat afzuigkappen produceren kan flink in decibels oplopen. Heb je een open keuken? Dan is het fijn om een stille afzuigkap te hebben zodat je niet in het hele huis in het lawaai zit. 

Energie-efficiëntie labels en filters. Een energie-efficiëntie label loopt van A tot en met G. Een afzuigsysteem met een A-label heeft de hoogste vetvangst, een G-label de laagste. Om de zoveel tijd dient het vetfilter in de afzuigkap vervangen te worden. Hoe vaak verschilt per type afzuigkap. Recirculatie afzuigsystemen hebben bovendien een koolstoffilter die om de zoveel tijd vervangen moet worden. Wil je naast kookgeurtjes en dampen ook pollen en bacteriën uit jouw keuken filteren? Overweeg dan een PlasmaMade Airfilter. Voor dit filter is geen luchtafvoer naar buiten nodig. Wil je exact weten wanneer jouw filter aan vervanging toe is? Kies dan voor een afzuigkap met een elektronische reinigingsindicatie.

Ben je op zoek naar een inbouw afzuigkap voor jouw keuken?

Wij hebben inbouw afzuigkappen in verschillende vormen en maten en uitgerust met uiteenlopende (elektronische) specificaties. Bekijk ons ruime assortiment. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Advies nodig?

Voor persoonlijk advies of vragen bel met 0226-355305 of stuur een e-mail naar onze klantenservice.

© 2024 Inbouw.nl